Arda ERTUĞRUL ve Sema BAYSAL Röportajı

Arda ERTUĞRUL ve Sema BAYSAL ile İşkolik Röportajı

Şirket sahibimiz Arda ERTUĞRUL'un Sema Baysal'a verdiği röportajı hem okuyabilir hem dinleyebilirsiniz

Sema BAYSAL    : Merhaba sayın Business Channel Türk izleyicileri bir işkolik programından daha seslenmekteyiz sizlere her zaman olduğu gibi , herkesi ekranları başına davet ediyoruz.Evet çok farklı bir sektör , çok farklı bir meslek alanından , mesleğinin erbabı bizimle birlikte olucak. 34FlyCam'den sayın Arda ERTUĞRUL bizim ile birlikte.Hoşgeldiniz !

Arda ERTUĞRUL   : Merhaba , hoşbulduk.

Sema BAYSAL      : Evet , gerçektende son derece enterasan ve bir o kadarda günümüzde artık sadece ülkemiz değil tüm dünyada trend haline gelen bir sektördesiniz.Bahsedicez , konuşucaz , anlatıcaz izleyicilerimiz biraz merak etsinler. Öncelikle sayın Arda ERTUĞRUL kimdir ? Sizi tanıyalım biraz.

Arda ERTUĞRUL   : 1986 İstanbul doğumluyum. Fotoğrafçılık ve kameramanlık eğitimi aldım aynı zamanda fotoğrafçılık ve kameramanlık mezunuyum.2003 yılından 2012 yılına kadar bir oyunculuk ajansında cast direktörü olarak çalıştım. 2005-2006 yıllarında modelcilik ile ilgilenmeye başladım. Model arabalar , tekneler , uçaklar , helikopterler.Bunları hem kullanıyordum hem de tamir bakım gibi işleri ile ilgileniyordum. 2008-2009 yıllarıydı heralde. Model helikopterime bir kamera bağlayıp havadan çekim yapmaya uğraştım. OLMADI. O zamanlar şimdiki dronelar yoktu. Böyle kamerayı taşıyan özel sistemler , titreşimsiz görüntü almamızı sağlayan araçlar yoktu malesef. Biz kendi çapımızda normal kameraları helikoptere bağlayıp görüntü almaya çalışıyorduk.Olmadı . 2008 yılında bunu denedim.Daha sonra 2010-2011 yıllarında drone dediğimiz aletler çıktı piyasaya.Böyle bir sektör gelişti.2012 yılında da 34Flycam olarak artık bu sektörde olmamız gerekiyor.Hem bu işe girdiğim arkadaşlarımda modelcilik geçmişi olan insanlar , sevdiğimiz iş , hem bize gelir sağlayabilecek ve severek yapabileceğimiz bir iş olduğu için bu firmayı kurduk ve sektörde ilerlemeye çalışan bir firmayız.

Sema BAYSAL      : Evet , peki bu firmayı kurduk dediniz.Firmamız çok da güzel yol almakta ve çokda farklı hizmetler vermekte. Biraz ekipten bahsedelim mi ? ve ne zaman kuruldu firmamız.

Arda ERTUĞRUL   : 2012 yılında kurulduk. Ekibimizde ben pilot ( drone operatörü ) olarak görev yapıyorum.Kamera operatörümüz Kenan bey.Sosyal medya uzmanımız Aslıhan hanım. Pazarlama uzmanlarımız Sezer bey ve Fırat bey.5 kişilik bir ekiple şu an ilerliyoruz.

Sema BAYSAL      : Peki vermiş olduğunuz hizmetide biraz detaylandıralım mı izleyicilerimiz merak ediyorlar.

Arda ERTUĞRUL   : Şimdi drone sektörü yani havadan çekim sektörü demiyim , drone ile yapılabilecek işlerin bir sınırı yok. Mesela GSM operatörleri de kullanıyor hiç çekim yapmadan çekim kalitelerini test edebilmek için.Ya da adını vermek istemediğim bir yemek firmasına havadan yemek taşıdık.Hiç çekim yapmadan sadece yemek taşıdık.Yani sırf çekim değil , insanlar sadece bunu havadan çekim yapan bir alet olarak görüyor ama dediğim gibi daha çok yurt dışında olsun Türkiye'de bazı firmalar olsun farklı alanlarda da değerlendirmeye çalışıyor. Bence yüzyılın teknolojisidir.Biz daha çok tabi farklı projelerde de tabi çalıştık söylediğim gibi ama daha çok havadan çekim alanında çalışıyoruz.

Sema BAYSAL      : Peki havadan yapılan çekimleri daha çok kimler size ulaşıp talep ediyor ? Ne tür çekimler gerçekleştirmektesiniz ?

Arda ERTUĞRUL   : Biz daha çok dizi , sinema ve klip üzerine çalışıyoruz ama tabi başka projelerimiz de var. Mesela , şu an hızlı tren hattını çekiyoruz. Her ay bakanlığın izlemesi adına tüm hattı havadan çekiyoruz Bir sonraki ay ile arasındaki fark ortaya çıkıyor tüm hattı çektiğimizde.Ama daha çok önceden de söylediğim gibi sinema dizi klip sektörüne yoğun olarak çalışıyoruz.

Sema BAYSAL     : Ama aynı zamanda kurum ve kuruluşların kurumsal tanıtım filmlerinde gerçekten etkin bir rol oynuyorsunuz.Gerçekten sizin sektörünüzden sizin meslek alanınızdan sonuna kadar faydalanmaktalar. Çünkü bütünsel bir çekim ve gerçekten son derece güzel görüntülerle görsel bir şova dönüşmüş oluyor.Ve böylece kurum ve kuruluşlar kendi bünyelerini anlatırken farklı bir görüntüyle de diğer portföylerine de ulaşmış oluyorlar değil mi ?

Arda ERTUĞRUL   : Aynen öyle ! Zaten şu anda ki bu havadan çekim sektörünü bu kadar cazip hale getiren veya herkesin istediği bir alan haline getiren şey şu ki , bunca yıl bu kadar yükseklerden veya alınamayan planları çekilemiyordu. Mesela şöyle örnek verelim , bir eviniz var ve boğazı görmüyor.Ancak biraz yukarıdan çektiğimizde hem evi hem boğazı görebiliyorsunuz.Bunu normal şartlarda yere koyulan bir kamera ile göremiyorsunuz.Ama havadan çektiğimizde görülemeyen açılarda ortaya çıkmaya başlıyor ve daha güzel görüntüler oluşuyor. Bu sektör şu anda gerçekten ilerle aşamasında büyük yol katetmekte.

Sema BAYSAL      : Peki , sizin sektöre yönelik herhangi bir sıkıntınız var mı ? Sektör içinde sıkıntılar var mı ?

Arda ERTUĞRUL   : Sektör içinde sıkıntılar tabiki var. İzin sıkıntılarımız var malesef. İzin konusunda sorun olabilen yerlerle karşılaşıyoruz. Aslında hiçbir riski , riski yok demeyelim de herşeyde bir risk vardır.Ama çok problem olmayacak bir çekimde , mesela Galata köprüsünde çekim yapıyoruz. İnsanlar var aşağıda okey ama bize çekim yapamazsınız çünkü kalabalık ve insanların üzerine düşerse öldürme riski var deniliyor izin verilmiyor.Ama hayatta herşeyin riski var , bu alet 3 günlük bir araştırmanın sonucu değil.Uzun yıllar mühendisler tarafından araştırılıp ortaya konulmuş bir ürün ve kullanıcı hatası olmadan düşmesi pek olası değil.Günümüzde uçaklar helikopterler düşebiliyor.

Sema BAYSAL      : Böyle bir risk aslında çok düşük olmakla birlikte var diye sizde kabul ediyorsunuz ama çok düşük bir risk olduğu içinde izin alma konusunda halihazırda problem yaşıyorsunuz.

Arda ERTUĞRUL   : Şu an zaten ülkemizde İstanbul başta olmak üzere drone uçuşu yasak.Sadece drone değil bazı uçaklarında uçması yasak.

Sema BAYSAL      : Öylese bu konuda sizin biraz daha önünüzü açabilecek genelgelere ihtiyacınız olduğunu söylemektesiniz.Peki bunların dışında sektörde farklı sıkıntılar var mı ? Örneği haksız rekabet var mı ? 

Arda ERTUĞRUL   : Haksız rekabet malesef ki var. Biz bu işi daha önce fotoğrafçılıkta da gördük. Şimdi bir işin bir bedeli vardır , bir emeği vardır. Bazı emek hırsızları malesef ki sektöre girmeden ucuza iş yapmak peşinde. Çok da birşey söylemek istemiyorum bu konu ile ilgili ama. Sizin teklif verdiğiniz bir firmaya , faturanızı kesiyorsunuz , vergisini ödüyorsunuz . başka bir arkadaş çok daha olmayacak bir cihazla bu işi yapıp çok komik meblalara işi alıp sizin ekmeğinize mal olabiliyor.

Sema BAYSAL      : Peki bu konuda gerçekten profesyonel bir şekilde hizmet veriyorsunuz ama bunun dışında ne tür ayrıcalıklarınız var ki kurum kuruluşlarınız ya da şahıslar sizi tercih etsinler 34flycam'i tercih etsinler ? 

Arda ERTUĞRUL   : Şimdi şöyle söyliyim , geçen sene bir firmaya bir teklif verdik.Yüksek geldi ücretimiz onlara.Daha sonrasında bu firma başka kişilerle çalıştı. Daha ucuz daha düşük fiyat veren 7 farklı firma ile çalışıldı. Daha sonra tekrar bizden teklif istendi. Biz yine aynı fiyattan teklifimizi verdik. Ama dediler şu fiyata yapan var ? Biz de onlarla çalışıp olmadığını gördünüz ve bizim yapabileceğimize inanıyorsanız bu işin rayici budur dedik. ve şu an gayet mutlu bir şekilde çalışıyoruz.Gerçekten memnunlar.Bizim geri dönüşlerimiz daha şu ana kadar hiç , olmadı bu iş , siz bu işi yapamadınız beceremediniz dedikleri bir iş olmadı.Bu yönden artıda olduğumuzu düşünüyorum.Çektiğimiz görüntülerde gerçekten işinin ehli insanlarla çalışıyoruz.Bu alet normalde bir hobi aleti.Çok otomatik uçsa bile bazı şeyleri bilmek gerekiyor.Mesela ben modelci olduğum için rüzgar vs gibi risklerde ne şekilde hareket etmem gerektiğini biliyorum.Veya kameramanımız gerçekten kameraman olduğu için çektiği görüntüleri ne şekilde kadraja alması gerektiğini veya ne şekilde daha güzel bir plan oluşacağını biliyor.Tabiki biz bu sektörün en iyisiyiz bizden daha iyi kimse yok gibi bir gayemiz yok ama tercih edilmeliyiz ve ediliyoruz da ve eden firmalardan da güzel dönüşler alıyoruz.

Sema BAYSAL      : Peki gelen talepler doğrultusunda Türkiye'nin 4 bir yanına bu hizmeti taşıyabiliyormusunuz ? 

Arda ERTUĞRUL   : Tabi ki mesela geçen ay Erzurum'daydık mesela. Ondan önce Kayseri'deydik. Antalya'ya zira çok gidiyoruz.Yani Türkiye'nin her yerine hizmet verebilecek donanıma sahibiz.

Sema BAYSAL      :Her türlü teknik bilgi ve donanıma ve beceriye sahibiz diyorsunuz e bundan daha iyi ne olabilir diyoruz biz de ve vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ediyoruz.Tekrar hoşgeldiniz.